La Sentina - © Arnau Seguí

La Sentina

La Sentina ha estat sempre el vehicle creatiu de l’Albert Girons en el qual van pujant i baixant passatgers que l’ajuden a matisar, enriquir i fins i tot frenar els seus impulsos creatius.

El 2006 l’Albert Girons (aka La Sentina) obre un myspace amb aquest nom per penjar-hi les cançons que componia i gravava. Tres anys després autoedita el primer EP Somatismes (2009). The Indian Runners ha publicat els seus tres LP: Falconades (2012), Llobregat (2016) 2013-2015 (2019).

Ara arriba amb Brutalismes, el quart disc, que s’emmiralla en el moviment arquitectònic que aprecia i magnifica la geometria impactant i els elements estructurals a la vista, amb un treball acurat de la veu i la instrumentació que desemboca en un so aspre i contundent. En aquesta ocasió l’acompanya a la bateria Ildefons Alonso (El Petit de Cal Eril).

Les lletres de l’Albert són himnes de joia als misteris de la vida que sorgeixen a través de reflexions íntimes sobre realitats universals. Així és com una visita al dentista, deliris existencials provocats per la poesia de Pepe Sales o la observació poèticocientífica de l’entorn tenen cabuda en aquest disc.

Discs

Brutalismes (2021)

2013-2015 (2019)

Llobregat (2017)

Falconades (2012)

Concerts

La Sentina per Oriol de Balanzó

La Sentina sempre ha estat el vehicle creatiu de l’Albert Girons. És un conjunt en el qual van pujant i baixant passatgers que ajuden l’Albert a matisar, enriquir i fins i tot frenar els seus impulsos creatius. Entre ells hi ha hagut la constància i saber fer d’en Santi Bonastre i també l’Oriol de Balanzó, en Jaume Girons, en Marc Sospedra, en Dani Comas o en Joan Catalan. I cal sumar- hi una sèrie de satèl·lits orbitants sense els quals La Sentina no s’entendria, com en Joan Pons (El petit de cal Eril) o la família dels estudis Caballo Grande.

En Girons és un cervell que no s’atura. Un home orquestra que toca totes les tecles. Un torrent desbocat que no para de crear. Ho fa amb delicadesa, preocupació i fins i tot certa ràbia i frustració vital. Engrandint petits problemes quotidians o simplificant grans desafiaments de la humanitat. Què té a veure perdre l’autobús amb l’obsolescència programada? Tot. I on es troben? A La Sentina.

En només dos discos llargs i cent projectes als afores del grup, l’Albert Girons ha anat confeccionant un fons d’armari envejable i únic en el panorama català. Ningú sona com ell. La Sentina és de culte. I ho és, evidentment, perquè el seu èxit comercial ha estat limitat. Ser músic a Catalunya és una ruïna, no descobrim res de nou.

La Sentina presenta 2013-2015. Una prova més de la versatilitat, riquesa i inquietud del seu compositor. Per moments hi apareixen aromes de Bill Callahan o de Howie Gelb, però amb distorsió i interferències. Tot conjuntat amb l’alegria de qui es deixa anar però amb un cert pudor. El nivell d’autoconsciència de l’Albert fa que la música brolli a fogonades. Com aquelles Falconades que es descrivien al primer LP homònim publicat el 2012.